Κι ενώ 9 στα 10 εγκλήματα μίσους δεν βρίσκουν τον δρόμο για την πολυπόθητη κατάθεση λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στις αστυνομικές αρχές σύμφωνα με την έρευνα της FRA, τα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται με βάση τις προσωπικές συνθήκες του θύματος στην #Σλοβενία, αυστηροποιούνται με ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα.
Στοιχεία όπως η εθνική καταγωγή, η φυλή, το φύλο, η γλώσσα ή η θρησκεία, θα τιμωρούνται με αυστηρότερες ποινές μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας, ενός κοινού νομικού πλαισίου που επιβάλλει την τροποποίηση πλέον του ποινικού κώδικα.
Η τροποποίηση του άρθρου 49 του ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει γενικούς κανόνες για την επιβολή ποινών, αναφέρει ότι εάν ένα έγκλημα διαπράττεται σε βάρος ενός θύματος λόγω των προσωπικών περιστάσεων του θύματος, αυτό θα θεωρείται επιβαρυντική περίσταση κατά την επιβολή της ποινής.
Η τροπολογία παραπέμπει στο άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι όλοι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες «ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, υλικής κατάστασης, γέννησης, εκπαίδευσης, κοινωνικής κατάστασης, αναπηρίας ή οποιασδήποτε άλλης προσωπικής περίστασης».
Η αυστηρότερη ποινή, η οποία επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση στις 27 Ιανουαρίου, είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα συστημική προσέγγιση των εγκλημάτων μίσους, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Ντομίνικα Σβαρτς Πίπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή.
Οι τροπολογίες μεταφέρουν επίσης τις διατάξεις διαφόρων οδηγιών της ΕΕ που αφορούν την εμπορία ανθρώπων, την απάτη με τα κονδύλια της ΕΕ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Για παράδειγμα, προστέθηκε στο καταστατικό ένα νέο έγκλημα, αυτό της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.