Όσο και να φαντάζει απίστευτο, μια κίτρινη σφυρίχτρα καταφέρνει να γίνεται ένα σημαντικό σύμβολο καταπολέμησης του ΑντιΑσιατικού μίσους που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια λόγω των θεωριών συνωμοσίας για την καταγωγή του #Covid19 και της παγκόσμια ΑντιΑσιατικής προπαγάνδας.
Πριν αρκετούς αιώνες κατά τους οποίους οι Ασιάτες έφτασαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κίτρινο χρώμα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Αμερικανική γη. Και έτσι ξεκίνησε το μίσος μέσα από υποτιμητικές συμπεριφορές και προσβλητικά σχόλια με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται ο Αμερικανικός -κυρίως εθνικιστικός – πληθυσμός τους νεοφερμένους Ασιάτες και να τους κατηγορεί με πιο χαρακτηριστική την αναφορά για “Κίτρινο Κίνδυνο”. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι Ασιάτες Αμερικανοί προσπάθησαν να διεκδικήσουν εκ νέου τον όρο «κίτρινο» και να τον αντιστρέψουν ώστε μέσα από την πολιτική κίνηση της επανοικειοποίησης να καταρρίψουν τη ρητορική μίσους.
Στην προσπάθειά τους αυτή, οργάνωσαν μια ευφάνταστη εκστρατεία όπως το «The Yellow Whistle» – (Κίτρινη σφυρίχτρα) – ένα πρόγραμμα αυτοπροστασίας που ξεκίνησε το 2020 από την Agnes Hsu-Tang και τον Oscar Tang, ιδιοκτήτες του Kampgrounds of America (KOA) και τέσσερις φίλους τους στον απόηχο της πανδημίας και το ολοένα εντεινόμενο ΑντιΑσιατικό μίσος.
Πώς λειτουργεί: Η σφυρίχτρα, που έχει σχεδιαστεί για να τυλίγεται γύρω από τον καρπό για εύκολη πρόσβαση, δίνει στους ανθρώπους —ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους— την εύκολη δυνατότητα να… σημάνουν έναν δυνατό συναγερμό και να αποτρέψουν την προσβολή και τη ρητορική εθνοτικού μίσους που δέχονται. Επάνω στην επιφάνειά του έχει χαραγμένες τις λέξεις «Ανήκουμε» στο πλάι συγκεκριμένα της σφυρίχτρας, ένα σύνθημα – σύμβολο που καταπολεμά την «ιστορική τυραννία» που υπέστησαν οι πρόγονοί τους στο Αμερικανικό έδαφος. Έτσι μέσα από την επανοικειοποίηση του συνθήματος αυτού, αντιστρέφουν τον ρατσισμό, όπως χαρακτηριστικά αναλύει όλο το σκεπτικό της καμπάνιας και ο ιστότοπος της εκστρατείας.
Περισσότερα από 350.000 δωρεάν σφυρίχτρες έχουν διανεμηθεί σε εκατοντάδες τοποθεσίες από τον Απρίλιο του 2020, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις 520 τοποθεσίες της KOA σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Οι μη Ασιάτες ενθαρρύνονται επίσης να παραλάβουν την δική τους κίτρινη σφυρίχτρα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ΑμερικανοΑσιατικό λαό.
«Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω, και αυτό είναι εισβολή στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους», αναφέρει η ιδρύτρια Agnes Hsu-Tang και συμπληρώνει «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη φυσική προστασία μας που ασκείται με εξωτερική βία από τον κόσμο που φοβίζει πλέον τους πολίτες να κυκλοφορήσουν».
«Ελπίζουμε ότι η χρήση της απλής αυτής συσκευής θα μπορεί να παρέχει λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση στον κόσμο για να βγει ελεύθερα και ανενόχλητα έξω για να βγουν έξω» συνέχισε η Tang, αποκαλώντας την καμπάνια ως μια έμπρακτη «απαίτηση για δράση». «Το κίτρινο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ασιάτες», τόνισε η ιδρύτρια.
Έτσι η επανοικειοποίηση αυτή, μέσα από την στοχευμένη αυτή καμπάνια έδωσε τη δυνατότητα στους Ασιάτες Αμερικανούς να γνωρίζουν ότι έχουν συμμάχους όπου κι αν πάνε. Η Κίτρινη Σφυρίχτρα είναι μία από τις πολλές εκστρατείες ασφάλειας — συμπεριλαμβανομένων καθημερινών περιπολιών, προγραμμάτων αυτοάμυνας και διανομής σπρέι πιπεριού και προσωπικού συναγερμού σε μπρελόκ — που έχουν ξεκινήσει οι Ασιάτες Αμερικανοί από την έναρξη της πανδημίας και τα δύο χρόνια των συνεχών lockdowns, συνεχίζουν.
#HateCrimes | Δυστυχώς σημειώθηκαν και εγκλήματα μίσους.
Τα προγράμματα επαναλειτουργούν μέσα στο τελευταίο έτος (2022) καθώς οι Ασιάτες και οι Ασιάτες Αμερικανοί βιώνουν μια αναβίωση κι άνοδο στις λεκτικές επιθέσεις για τον #covid και τις υποπαραλλαγές του. Σε 16 από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, τα εγκλήματα μίσους κατά της Ασιατών αυξήθηκαν κατά 145% το 2020, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου για τη Μελέτη του Μίσους και του Εξτρεμισμού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Μπερναρντίνο.
Το #StopAAPIHate έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 περιστατικά μίσους που αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Σχεδόν τα μισά περιελάμβαναν τουλάχιστον μία δήλωση μίσους με ρητορική κατά της Κίνας ή/και κατά των μεταναστών.
Η ουσία: Το μήνυμα πίσω από το The Yellow Whistle είναι “κάτι στο οποίο πρέπει να υπογραμμίσουμε την βασική ανάγκη της ενότητας”, είπε η Tang και συμπλήρωσε «σίγουρα η καμπάνια πλέον έχει γίνει μια δυνατή κραυγή για την υποστήριξη των Ασιατών ακόμη κι από μη Ασιάτες πολίτες και το βασικό στοιχείο είναι να αντιληφθούμε πως μέσα από την καμπάνια υπερασπιζόμαστε κυρίως και πρωταρχικά τα δικαιώματά μας στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση».
Ελληνική Απόδοση: Τμήμα Μετάφρασης Eftalive.gr