5 ΛΕΞΕΙΣ | ΣΥΜΒΟΛΟ ΛΕΥΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Το σύμβολο 5 λέξεις είναι μια αναφορά σε ένα σύνθημα της Υπέρμαχων της Λευκής Υπεροχής: «Δεν έχω τίποτα να πω».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι οπαδοί της Λευκής Υπεροχής Tom Metzger και Alex Curtis έκαναν δημοφιλή αυτή τη φράση, την οποία ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να είναι οι μόνες λέξεις που οι Λευκοί Υπέρμαχοι πρέπει να πουν όταν συλληφθούν από την αστυνομία.

Τομ Μέτζγκερ

Ο Μέτζγκερ είχε ενταχθεί στην Κου Κλουξ Κλαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και έφτασε ως τη θέση του επικεφαλής για όλη την Καλιφόρνια. Το 1980 αποχώρησε και τράβηξε τον δικό του δρόμο του μίσους. Δημιούργησε την White Aryan Resistance με πρώην μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, εκτρέφοντας μια γενιά νεοναζί στις ΗΠΑ. Το 1988 ξαπόστειλε τα πρωτοπαλίκαρά του να οργανώσουν ομάδα skinhead στο Πόρτλαντ και μέσα σε μερικές μέρες τρεις νεοναζί σκότωσαν έναν φοιτητή από την Αιθιοπία.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τον μήνυσαν και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιδικάζοντας στην οικογένεια αποζημίωση 12,5 εκατ. Δολαρίων. Πτωχευμένος και πάμφτωχος, επέστρεψε στη γενέτειρά του στην Ιντιάνα όπου συνέχισε να «σπέρνει» το μίσος μέχρι και το θάνατό του το 2020. Σε ηλικία 82 ετών κι αφού έσπειρε όλο του το μίσος μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές που διατηρούσε, το δίκτυο Anti-Defamation League, δήλωσε για τον θάνατό του: «μπορούμε πια να τον βάλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και να πάρουμε συλλογικά μια ανάσα. Ένα σκοτεινό κεφάλαιο μίσους κλείνει με τον θάνατο του Τομ Μέτζγκερ, μιας διαβόητης φιγούρας που δηλητηρίαζε τις καρδιές και τα μυαλά των άλλων με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία του».

Άλεξ Κέρτις

Ο Άλεξ Κέρτις κατηγορήθηκε για ομοσπονδιακό έγκλημα μίσους το 2000. Παρόλο που υποσχέθηκε να μην συνεργαστεί ποτέ με την κυβέρνηση, κατέρρευσε παραδεχόμενος την ενοχή του για τρεις κατηγορίες συνωμοσίας. Το Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα, για ένα, ήλπιζε. Ότι η νομική μάχη του Κέρτις θα γινόταν η «ΠΡΩΤΗ φορά που οι Ρατσιστές ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ».

Ο Κέρτις ήταν διάσημος, άλλωστε, για το δοκίμιό του σχετικά με το πώς να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των αρχών επιβολής του νόμου με μόλις πέντε λέξεις: «Δεν έχω τίποτα να πω».

Όμως ο Κέρτις κατέρρευσε. Τον Μάρτιο του 2001, ομολόγησε την ενοχή του σε τρεις κατηγορίες συνωμοσίας, παραδεχόμενος ότι παρενόχλησε τον βουλευτή των ΗΠΑ Μπομπ Φίλνερ με ρατσιστικά μηνύματα και είχε βάλει δέρμα φιδιού στο γραμματοκιβώτιό του, παραβίασε δύο συναγωγές στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο και τα σπίτια και τα γραφεία τοπικών ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα με ρατσιστικά γκράφιτι και άφησε μια χειροβομβίδα στο σπίτι βουλευτή της Καλιφόρνια.

Ονομάστηκε “Μοναχικός Λύκος” καθώς χρησιμοποίησε το διαδικτυακό ενημερωτικό δελτίο του Nationalist Observer για να προωθήσει τη βία του κατά της κυβέρνησης. Φέρεται να ήταν μέρος ενός μικρού κυττάρου ρατσιστών ακτιβιστών που βρίσκονταν ήδη τότε υπό κράτηση με σχετικές κατηγορίες. Ένας εξ’αυτών των μελών, ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της δράσης του, το 2001 να μην συνδεθεί με κανέναν από όσους αποτελούσαν έναν μακροσκελή κατάλογο 138 «γνωστών» Λευκών Υπέρμαχων – συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Λευκής Άριας Αντίστασης Τομ Μέτζγκερ, ενός δυναμικού συμμάχου που είχε συγκεντρώσει χρήματα για τη νομική υπεράσπιση του Κέρτις. Πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποβιώσει το 2021 στην Ιρλανδία αυτοεξόριστος, σε ηλικία 66 χρονών.

 

Παραδείγματα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn