ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ | ΣΥΜΒΟΛΟ ΛΕΥΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

To σύμβολο του φλεγόμενου σταυρού #burningcross είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες, που διαδόθηκε ως εικόνα τρόμου από τις Ομάδες #ΚουΚλουξΚλαν από τις αρχές του 1900.

Οι φλεγόμενοι σταυροί (που ονομάζονται «διασταυρούμενοι πυρσοί» από τις ομάδες της Κου Κλουξ Κλαν, για να φαίνεται σαν να μην καταστρέφουν έναν χριστιανικό σταυρό) έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό ως παραδοσιακό σύμβολο από ομάδες της Κλαν, που χρησιμοποιούνται τόσο στις τελετουργίες της (σ.σ. Κλαν) όσο και σε προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης θυμάτων ομάδων Κλαν.

Το σύμβολο μάλιστα συνδέεται με τον φυλετικό εκφοβισμό κι έχει γίνει σύμβολο που τα περισσότερα εγκληματικά περιστατικά καύσης σταυροειδών δεν έχουν στην πραγματικότητα σχέση με μια ομάδα της Κου Κλουξ Κλαν. Το σύμβολο του φλεγόμενου σταυρού έχει επίσης ξεπεράσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι εικόνες τατουάζ των #Klansmen που στέκονται μπροστά από φλεγόμενους σταυρούς δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ των Ευρωπαίων και άλλων Λευκών υπερασπιστών παγκοσμίως.

Παραδείγματα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn