ΚΕΛΤΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ | ΣΥΜΒΟΛΟ ΛΕΥΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ

Η Λευκή εκδοχή του Κελτικού Σταυρού, η οποία αποτελείται από έναν τετράγωνο σταυρό που συμπλέκεται ή περιβάλλεται από έναν κύκλο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και κοινώς χρησιμοποιούμενα σύμβολα της Λευκής Υπεροχής.

Αν και συνήθως αποκαλείται Κελτικός Σταυρός από τους Λευκούς υπερασπιστές, η προέλευσή του χρονολογείται στον προχριστιανικό «σταυρό του ήλιου» ή «σταυρό τροχού» στην αρχαία Ευρώπη. Οι Νορβηγοί Ναζί χρησιμοποίησαν μια εκδοχή του συμβόλου στις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφορες ομάδες και κινήματα λευκής υπεροχής υιοθέτησαν το σύμβολο. Σήμερα, αυτή η ερμηνεία του Κελτικού Σταυρού χρησιμοποιείται από νεοναζί, ρατσιστές σκίνχεντ, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και σχεδόν κάθε άλλο τύπο λευκής υπεροχής. Έχει επίσης καταξιωθεί ως μέρος του λογότυπου του Stormfront, του παλαιότερου και μεγαλύτερου ιστότοπου για την υπεροχή των λευκών στον κόσμο.

Ο Κελτικός Σταυρός, όπως συνήθως απεικονίζεται, είναι ένα παραδοσιακό χριστιανικό σύμβολο που χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς καθώς και για να συμβολίσει έννοιες όπως η ιρλανδική υπερηφάνεια. Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύ κοινό σύμβολο και χρησιμοποιείται κυρίως από μη εξτρεμιστές. Οι περισσότερες παραστάσεις του παραδοσιακού Κελτικού Σταυρού διαθέτουν έναν επιμήκη κατακόρυφο άξονα (συχνά συνοδευόμενο από κέλτικους κόμπους) που μοιάζει με αυτόν άλλων χριστιανικών σταυρών. Παρόλο που οι λευκοί υπερασπιστές χρησιμοποιούν περιστασιακά αυτήν την έκδοση του Κελτικού Σταυρού, η συντριπτική χρήση αυτής της έκδοσης του Κελτικού Σταυρού είναι μη εξτρεμιστική και, ελλείψει άλλων συμβόλων μίσους, δεν υποδηλώνει λευκή υπεροχή ή ρατσισμό.

Είναι η σύντομη εκδοχή του Κελτικού Σταυρού, που περιβάλλεται από έναν κύκλο, που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους λευκούς υπερασπιστές, αν και ακόμη και εδώ πρέπει να δίνεται προσοχή να κρίνεται πάντα στο πλαίσιο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: Odin’s Cross, Sun Cross, Wheel Cross

 

Παραδείγματα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn